Dla kogo dieta bezglutenowa?
Gluten stanowi mieszaninę białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Można go znaleźć w niektórych zbożach takich jak: pszenica, owies, żyto czy jęczmień. Wśród produktów zawierających gluten znajdują się też środki spożywcze, które zostały wyprodukowane z wykorzystaniem tych zbóż. To przede wszystkim: kasze, mąki oraz płatki. Gluten występuje we wszystkich produktach zawierających te składniki, dlatego można je nazwać „naturalnie” zawierającymi gluten.
Warto jednak pamiętać, że gluten może występować również w produktach z pozoru bezglutenowych, dlatego obecnie znakowanie produktów w kontekście zawierania glutenu jest objęte restrykcyjnym prawem. Stąd też konieczność dokładnego analizowania etykiet przy zakupie produktów spożywczych w celu wyeliminowania tych, które gluten jednak zawierają.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na wyłączeniu z menu wszystkich produktów, które posiadają gluten. Brzmi prosto? W praktyce okazuje się trudnym wyzwaniem. Choć aktualnie panuje moda na diety bezglutenowe, dla wielu zmagających się z nietolerancją glutenu wyeliminowanie z jadłospisu ukochanego pieczywa bywa ogromnym poświęceniem.
Stosując dietę bezglutenowa należy pamiętać o pokrywaniu zapotrzebowania organizmu na odpowiednią ilość energii i składników odżywczych, celem jego prawidłowego funkcjonowania. Dieta bezglutenowa jest uboga w żelazo, węglowodany, foliany, błonnik i cynk, jak również w wapń oraz witaminy B1, B2 i niacynę. Stosowana bez nadzoru lekarza, w celu odchudzania się, może doprowadzić do anemii czy osteoporozy.
Jak w każdej diecie „eliminacyjnej’ należy ostrożnie dobierać poszczególne produkty. Nie bez kozery specjaliści ostrzegają przed stosowaniem diety bezglutenowej na własną rękę. Z uwagi na jej restrykcyjny charakter, nie jest zalecana osobom zdrowym, szczególnie w celu pozbycia się zbędnych kilogramów.
Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Komu zatem wyeliminowanie glutenu jest zalecane? Dieta ta jest podstawowym systemem odżywiania osób chorych na celiakię. Gluten będąc białkiem, zawiera obcy dla naszego organizmu kod genetyczny. Jako antygen, po zetknięciu się z systemem odpornościowym organizmu człowieka powoduje reakcję immunologiczną tj. np. celiakię, przy której stosowanie diety pozbawionej omawianej mieszaniny białek roślinnych, stanowi konieczność. Na celiakię choruje 1% populacji.
Dieta bezglutenowa skuteczna jest przy likwidowaniu nietolerancji laktozy. Ponadto dieta eliminująca to białko roślinne sprawdza się przy takich problemach zdrowotnych jak choroby autoimmunologiczne (np. stwardnienie rozsiane, Hashimoto). Stosowanie diety bezglutenowej przy tych schorzeniach pozwala na wyeliminowanie już w przeciągu kilku tygodni, bóli stawów, bladości, wymiotów, zaparć, zmęczenia czy nawet niektórych zaburzeń neurologicznych.