Jaką dietę stosować w niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy związana jest z niedoborem określonych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Ryzyko zachorowania na tę chorobę wzrasta wraz z wiekiem, choć pojawia się już ona u młodych osób. Zdecydowanej częściej ta dolegliwość występuje u kobiet. Jest to uciążliwa choroba, będąca częstym przypadkiem współczesnych problemów zdrowotnych. Jej skutki można łagodzić za sprawą zbilansowanej diety.
Objawy niedoczynności tarczycy są uciążliwe. Do najważniejszych należą wzrost masy ciała, chroniczne zmęczenie, senność, brak koncentracji, zaburzenia pamięci, depresja, dokuczliwe wrażanie chłodu, sucha skóra, obrzęki oraz nieregularna miesiączka. Niestety leczenie tej choroby zazwyczaj trwa do końca życia. zazwyczaj odbywa się to poprzez podawanie leków z lewotyroksyną (syntetyczny hormon tarczycy). Bardzo ważna jest również odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz unikanie stresu. Dawka leku jest dobierana indywidualnie w zależności od wieku, wagi, stanu zdrowia oraz nasilenia niedoczynności tarczycy. Niezwykle ważne jest, aby leki przyjmować codziennie rano, około godzinę przed posiłkiem.
Osoby, które mają problemy z prawidłową masą ciała, muszą mocno pilnować swojej diety. Mając świadomość wpływu poszczególnych produktów spożywczych można zminimalizować skutki choroby. Ponadto w codziennej diecie nie może zabraknąć składników wspomagających działanie tarczycy. Koniecznie do codziennego jadłospisu należy włączyć:
- jod (ryby, skorupiaki, otręby) – pozwala utrzymać właściwy poziom hormonów,
- selen (ryby, owoce morza, orzechy brazylijskie) – aktywizuje produkcje hormonów tarczycy,
- żelazo (nasiona lnu, pestki dyni, soczewica, nasiona sezamu, pistacje) – niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy,
- cynk (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, kasza jaglana) – niedobór powoduje spadek stężenia hormonów tarczycy,
- błonnik (świeże owoce, surowe i gotowane na parze warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe) – wspomaga prace jelit i likwiduje uciążliwe zaparcia.
Codzienna dieta powinna być lekka i bardzo dobrze zbilansowana, czyli powinna zabierać odpowiedni promocji białka, węglowodanów i tłuszczów. Dziennie należy jeść około 15-20 proc. białka, które najlepsze będzie w formie chudego mięsa jak kurczak lub indyk, a także ryb i przetworów mlecznych. Kolejne 25-35 proc. powinny stanowić tłuszcze, w tym pochodzenia roślinnego, czyli orzechy, nasiona oraz wielonienasycone kwasy tłuszcze z omega 3 (olej lniany, łosoś, śledź). Natomiast węglowodanach powinny być spożywane tylko w formie pełnoziarnistego pieczywa, makaronów, ryżu oraz owoców i warzyw. Warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny i ograniczyć spożywane produkty do tych z niskim IG, gdyż przy niedoczynności tarczycy bardzo często występuje insulinooporność, a tylko w ten sposób można zaradzić wahaniom cukrów we krwi.