Kiedy wskazana jest gastroskopia?
Znane, choć bardzo nielubiane badanie diagnostyczne – gastroskopia. Kojarzy się nieprzyjemną ingerencją w gardło i przełyk. Jednak to badanie wykonuje się profilaktycznie w celu dokładnego zbadania narządów, m.in. przełyku, żołądka lub dwunastnicy. Powodem zlecenia gastroskopii może być np. częsta zgaga, ból w górnych okolicach brzucha, stany zapalne żołądka i przełyku. Są to dość powszechne dolegliwości, dlatego też lekarze bardzo często dają skierowanie właśnie na ten rodzaj badania. Gastroskopia często jest niezbędna do postawienia właściwiej diagnozy. Jednak należy pamiętać, że do tego badania należy się odpowiednio przygotować, by jego wyniki były w pełni wiarygodne.
Kiedy gastroskopia jest zalecana
Lekarz zleca gastroskopię w wielu sytuacjach. Do tych najpowszechniejszych należą wymioty, krwawienie z przewodu pokarmowego, niedokrwistość, ból w okolicy nadbrzusza oraz zapalenie żołądka. Najczęściej jednak badanie to ma ta pomóc w znalezieniu odpowiedzi na przyczynę często występującej zgagi. Istnieje zawsze obawa, że może ona wynikać z choroby wrzodowej. Gastroskopia jest pomocna również przy diagnozowaniu kłopotów z połykaniem, które mogą być efektem stanów zapalnych w przełyku. Nagła utrata masy ciała lub podejrzenie obecności ciał obcych także jest powodem zlecenia gastroskopii.
Lekarz za pomocą gastroskopii może dokładnie ocenić stan narządów wewnętrznych. W tym celu sprawdza wygląd błony śluzowej, kolor oraz ilość soku żołądkowego, a także elastyczność ścian. Na podstawie oględzin środowiska wewnętrznego przełyku i żołądka można wysunąć lekarską diagnozę, którą potwierdzają kolejne badania.
Jak przebiega badanie
Podczas badania gastrologicznego można odczuwać dyskomfort, gdyż do żołądka poprzez usta wprowadza się giętką sondę. Badanie przebiega jednak przy lekkim znieczuleniu miejscowym. W razie potrzeby pobiera się materiał do biopsji, szczególnie w przypadku podejrzenia zmian nowotworowych. Pobranie tkanek wymaga użycia specjalnych szczypczyków, ale jest to całkowicie bezbolesne.
Jak przygotować się do gastroskopii
Do gastroskopii trzeba się właściwie przygotować. Jedzenie zakazane jest na minimum osiem godzien przed badaniem. Natomiast na cztery godziny przed należy odstawić napoje, zakazane jest także palenie papierosów i żucie gumy. Jedynym wyjątkiem są osoby, które zażywają leki o stałej porze, np. w przypadku padaczki lub nadciśnienia. Wtedy tabletkę można popić niewielką ilością wody. W trakcie badania nie można mieć na sobie okularów oraz protez zębowych. Przed wprowadzeniem aparatury gardło znieczula się za pomocą specjalnego aerozolu. Badanie trwa tylko kilka minut i wykonuje się je na leżąco. W czasie jego trwania nie można połykać śliny, spływa ona do specjalnego pojemnika. Natomiast oddychać należy swobodnie i miarowo. Dyskomfortem może być uczucie wzdęcia i odbijania, ale mija to od razu po zakończaniu gastroskopii.